Studio 2-BLOG6

Studio 2 is een online aanbod voor de kinderopvang dat past in het tijdsbeeld en de belevingswereld van kinderen. Deze blog wordt geschreven door Judith Haagh en Masha de Roo. Bij Studio 2 worden vlogs gemaakt, waarin kinderen elkaar inspireren met leuke activiteiten. Voor kinderen en door kinderen, met veel ruimte voor het eigen talent. Via dit blog houden zij jullie op de hoogte van hun bevindingen en het proces!

‘Studio 2, maak wat mee!’ 

 

BEESTJES ZOEKEN – TEKSTEN LEREN -VLOGGEN

‘Ik kan wel helpen met leren juf’ Rosko

Ook deze week hielden we onze werkwijze aan qua verschillende werklokalen. Een fijn handwerklokaal met allerlei gereedschappen voorhanden, en het ’muzieklokaal’ voor de Studio 2 opnames. De kinderen stonden deze week niet alleen al klaar om te beginnen, maar ze wilden graag alles mee helpen opbouwen. En dat is al een leuk begin, zoals de studiolampen opzetten, en het ‘greenscreen’ klaarleggen.

Beestjes zoeken

‘Wat kunnen we nog meer doen juf’?’ klonk het.
‘Nou, het is heel belangrijk als we één van de hoofdrolspelers nog zouden kunnen vinden’. En dan graag een exemplaar in levende lijve! Ze gingen meteen met een groepje naar het speelplein, op zoek naar lieveheersbeestjes!

De zon scheen, en ze hadden geluk, want ze kwamen terug met een potje vol, aarde, takjes en… een paar lieve kleine rood-met-stippen kruipsels. Dat trok wat aandacht, deze beestjes in de school!

Teksten leren

Na wat oefenen, en rondjes vliegen door het lokaal, waren deze sterren er klaar voor om gefilmd te worden. Maar eerst de Studio 2 groepsfoto’s maken, en daarna: De scène van Gijs!

Gijs had de tekst al een beetje bedacht in zijn hoofd, zei hij, en wilde direct voor de camera. De woorden kwamen er dan ook inderdaad spontaan uit, met een leuke woordgrap op het einde waardoor ik me moest inhouden met lachen, anders schudde het decor heen en weer wat ik hoog boven hem vasthield. Masha filmde de opnames.

Daarna de scenes met de meisjes. Ze hadden geoefend wie wat zou zeggen en hoe dat over zou komen. Ook de scène met de lieveheerstbeestjes was gelukt. Ondanks dat de meiden het toch wel erg spannend vonden om ze over de handen te laten lopen, en het geluid wat zachter gezet moest worden van de gillende kreten, stond alles er goed op, klaar voor montage.

Eindeloos enthousiasme

Ondertussen werd in het handvaardigheidlokaal druk doorgewerkt aan het lieveheersbeestjes verblijf. We hadden grote latten meegenomen, dat aan elkaar gemaakt kon worden als dak. Rosko had duidelijk ervaring met zagen en timmeren, en liep rond om iedereen te assisteren. ‘Ik kan wel helpen met leren juf’. Heel fijn Rosko!

Wat deze dag extra kenmerkte was de eindeloze enthousiaste inzet. Hoe verder we in het project zijn, hoe enthousiaster de kinderen worden. Het is geen probleem om 3 uur te zagen, knutselen of om je in je rol in te leven. De spanningsboog en focus is groot bij deze groep. En ze willen nog lang niet stoppen om 5 uur.

Vloggen

De kinderen leren praktische vaardigheden zoals houtbewerken, maar ook het leren kijken en luisteren naar elkaar. Het improviseren van het vloggen, en het bedenken van creatieve oplossingen. Het is veel, maar het wordt ervaren als afwisselend. Als een kind want prikkelgevoeliger is, is het een fijne afwisseling om in het ‘stillere’ Studio 2 opname lokaal uit te rusten. Maar dat was vrijwel niet nodig. Pas rond half 6 was voor sommigen wel ‘op’. Alles gegeven, en nu lekker naar huis. Tot volgende week juffen! Zijn we dan toe aan de bladluizen?

 

 


Sinds 1 december 2020 zijn Masha en Judith gestart met Studio 2, een online aanbod voor de kinderopvang dat past in het tijdsbeeld en de belevingswereld van kinderen. Bij Studio 2 worden  vlogs gemaakt, waarin kinderen elkaar inspireren met leuke activiteiten. Voor kinderen en door kinderen, met veel ruimte voor het eigen talent. Via dit blog houden zij jullie op de hoogte van hun bevindingen en het proces!

 Judith Haagh, moeder van 2 kinderen van 10 en 12 (kunstacademie en grafisch vormgever, conceptontwerper, kindernaailessen) is werkzaam voor KICKS sinds december 2019.

 Masha de Roo (kunstacademie en freelance vormgever) werkt als pedagogisch medewerker bij 2Samen. Daar richtte ze een kinderatelier op, werkte ze mee aan innovatieve projecten voor de bso en ging ze aan de slag als interne KICKS docent.

Meer inspiratie