Studio 2-BLOG5

Studio 2 is een online aanbod voor de kinderopvang dat past in het tijdsbeeld en de belevingswereld van kinderen. Deze blog wordt geschreven door Judith Haagh en Masha de Roo. Bij Studio 2 worden vlogs gemaakt, waarin kinderen elkaar inspireren met leuke activiteiten. Voor kinderen en door kinderen, met veel ruimte voor het eigen talent. Via dit blog houden zij jullie op de hoogte van hun bevindingen en het proces!

‘Studio 2, maak wat mee!’ 

 

EEN STORYBOARD – VOOR DE CAMERA

‘Ik hoop dat mijn ouders het nog druk hebben, dan mag ik volgende week weer komen!’ Gijs

Popelen om te beginnen

De groep stond duidelijk te popelen om te beginnen. Af en toe gluurde een gezichtje nieuwsgierig om de hoek of ze al ‘mochten komen’. Nee helaas, eerst de crackertjes en het fruit, daarna gaan we van start! Zelf waren we natuurlijk erg nieuwsgierig of degene die vorige keer ‘was afgehaakt’ toch weer zou meedoen. Lag het aan ‘zijn dag’, of was het toch niet wat hij had verwacht? Gelukkig kunnen we achteraf concluderen: ze deden allemaal weer mee! En er was een rol weggelegd voor iedereen.

 

Opnamestudio en handvaardigheidslokaal

Deze keer hadden we 2 lokalen in gebruik. Eén lokaal werd de ‘opnamestudio’, compleet met lampen en een green screen. In het handvaardigheidslokaal gingen ze aan de slag om het lieveheersbeestjesverblijf te bouwen. Er werd druk getimmerd en geknutseld.

 

Storyboard en script

Masha had een storyboard gemaakt. Een beeldend overzicht van het script dat de kinderen hadden geschreven. Zo werden de scènes uitgekozen die we die dag zouden filmen. Een jongen was zo vindingrijk, om een scène te bedenken waar hij eindelijk zijn droompak (wat hij van huis had meegenomen), aan kon doen. Dat wilde hij al zo lang! Hij had zich al ‘verkleed’ en stond in vol ornaat het ‘verschrikkelijk warm te hebben’. Het was duidelijk dat we zouden starten met zijn scène. Want wat is het toch fijn en handig aan maken van een film, dat niet alles chronologisch (weer een nieuw woord geleerd aan de kids) gefilmd hoeft te worden.

 

Opnames

De scènes weren gefilmd door cameramannen, die hun rol zeer serieus namen. Op alle details werd goed gelet. Was er geen lamp in beeld? Lag het green screen nog overal goed? (‘continuity’) De meisjes presenteerden vol overgave, in de knalroze Studio 2 overalls, met welke materialen je een lieveheersbeestjesverblijf kunt bouwen.

 

Ruilen als het te spannend werd

Om beurten kwamen kinderen naar het opnamelokaal om in een andere rol een taak uit te voeren. Soms was er twijfel. Als het té echt werd. Met een Studio 2 overall aan… en praten voor de camera. Als iemand toch niet durfde, werd er flexibel naar een andere rol gezocht. De kinderen vulden elkaar op een natuurlijke manier aan. Er was een mooie samenwerking in deze groep! Ze gunden elkaar het podium, en gaven elkaar tips. Er werden vragen gesteld aan degene voor de camera. Zo ontstond er meer interactie met de kinderen ‘voor en achter de camera’.

Het resultaat van de middag

Na deze uren van hard werken en grote focus voelt het alsof de ‘rook optrekt’ en we allemaal zien wat het resultaat is van de Studio 2 middag. De getimmerde muren en het interieur van ‘het verblijf’ werden samen gevoegd. Wat was er creatief geknutseld! Van bedjes, een lunchtafel, tot ballenbak voor de lieveheersbeestjes. Ook een ophaalpoort was in de maak. Want er zouden maar ongewenste gasten langs komen… die lieveheersbeestjes denken ook overal aan!

 

 


Sinds 1 december 2020 zijn Masha en Judith gestart met Studio 2, een online aanbod voor de kinderopvang dat past in het tijdsbeeld en de belevingswereld van kinderen. Bij Studio 2 worden  vlogs gemaakt, waarin kinderen elkaar inspireren met leuke activiteiten. Voor kinderen en door kinderen, met veel ruimte voor het eigen talent. Via dit blog houden zij jullie op de hoogte van hun bevindingen en het proces!

 Judith Haagh, moeder van 2 kinderen van 10 en 12 (kunstacademie en grafisch vormgever, conceptontwerper, kindernaailessen) is werkzaam voor KICKS sinds december 2019.

 Masha de Roo (kunstacademie en freelance vormgever) werkt als pedagogisch medewerker bij 2Samen. Daar richtte ze een kinderatelier op, werkte ze mee aan innovatieve projecten voor de bso en ging ze aan de slag als interne KICKS docent.

Meer inspiratie