Knikkertijd!

Het is voorjaar dus de knikkers worden weer tevoorschijn gehaald! Knikkeren blijft leuk, dat vonden de kinderen van de oude Romeinen en de oude Egyptenaren ook al. Zo lang bestaat knikkeren al! Het leuke aan knikkeren is dat je er alle kanten mee op kan, hieronder een paar tips en trucs.

Knikkeren, het spel dat iedereen kent

Maar hoe ging dit spel ook alweer? Er zijn verschillende spellen met knikkers te bedenken. De meest bekende is de volgende:

Iedere speler kiest 1 knikker uit zijn collectie waar hij/zij mee wil gaan spelen. Er wordt een putje gezocht of gemaakt, vaak is een kuiltje tussen wat stoeptegels al snel te vinden, en iedere speler gooit zijn/haar knikker zo dicht mogelijk bij de pot. Ieder kind gaat om de beurt tenzij je een knikker in de pot hebt geschoten, dan mag je nog een keer. Wie als laatste de knikker in de pot knikkert is de winnaar. Het eind van dit spel vinden niet alle kinderen even eerlijk. Maar de regels kan je natuurlijk altijd veranderen, meer tips daarover onder het kopje conflicten oplossen. Dit is enkel een voorbeeld, als je eens op Google ‘knikker varianten’ typt, vind je zo heel veel verschillende soorten spellen.

 

Conflicten? Die gaan we oplossen!

Bij knikkeren ontstaan ook wel eens wat ruzietjes. Deze ruzietjes wil je natuurlijk oplossen! Als dat niet lukt, wordt er soms gekozen om het niet meer te spelen… Nou, daar gaat je gezellig potje knikkeren! Dus hieronder wat tips om samen met andere kinderen tot een oplossing te komen.

  • Zijn jullie het niet eens met de regels? Verander ze dan! Het helpt vaak als je de regels goed duidelijk opschrijft. Op papier of met stoepkrijt op de stoep. Zo is het voor iedereen duidelijk wat er is afgesproken. Werken de bedachte regels toch niet? Dan veranderen jullie ze gewoon weer!
  • Luister naar elkaar. Soms wordt iemand ineens heel boos en dan kun je denken: nou zeg, dat is een beetje overdreven. Maar als je dan vervolgens vraagt of het boze kind uit kan leggen waarom hij of zij nu zo boos is en je luistert geduldig, dan is de kans dat je samen tot een oplossing komt veel groter!
  • Gaat het echt even niet? Neem dan wat ruimte van elkaar. Zo kan je in kleinere groepjes gaan knikkeren of je gaat even iets anders doen (zoals bijvoorbeeld de tips hieronder) zodat je daarna weer fris bij het knikkerspel kan aansluiten!

 

Helemaal in de knikker vibe!

Nu je zo lekker aan het knikkeren bent, kun je hier natuurlijk nog veel meer mee doen. Bijvoorbeeld op een dag met écht rot weer.

  • Een knikkerzak maken. Ben je een naaitalent of heb je een naaitalent in je omgeving? Dan kun je een persoonlijke knikkerzak ontwerpen. Typ maar eens op google ‘knikkerzak naaien’. Je vindt gelijk heel veel ideeën! Als je geen naaitalent bij de hand hebt, pik je gewoon een washand of oude sok uit de kasten thuis. Je zoekt een leuk touwtje erbij (dit kan natuurlijk ook een veter uit een oude schoen zijn), bindt dit er omheen en je hebt een knikkerzak! Om de sok of washand een beetje op te leuken, kun je ‘m versieren met stift.
  • Ontwerp en bouw een knikkerbaan. Van allerlei materialen kun je een knikkerbaan bouwen, zoals wc-rollen of papier. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als jij zelf wilt. Ook hier is het internet weer harstikke handig. Typ maar eens: ‘knikkerbaan maken’.

 

Veel knikkerplezier!

(Zijn jullie lekker aan het spelen geweest? Dan zien wij graag foto’s en tips terug van jullie zelf bedachten spellen! Mail samen met je ouders naar kicks@2samen.nl.)

 

Meer inspiratie