Het 2Samen bijenvolk

11 mei 2020

Wim Heijnen en Lianne van de Berg zijn de imkers van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve. Ze kennen elkaar al jarenlang als collega’s van 2Samen en kwamen elkaar tegen bij De Nijkamphoeve. Samen zorgen zij nu voor maximaal vier bijenvolken.

De 2Samen-imkers vinden het leuk en belangrijk om een stukje educatie te geven over het leven van de bij en het imker zijn. Dat doen ze in verschillende vormen. Ze doen mee aan de nationale imkerdag, geven bijensafari’s en ook het honing oogsten doen ze graag in de aanwezigheid van geïnteresseerd publiek. Ook hebben ze tijdens boerenmarkten van De Nijkamphoeve een informatiekraam, waar ze van alles over bijen vertellen en laten zien en waar ze ook bijenproducten verkopen zoals honing, kaarsen (gemaakt van bijenwas) en bijen crème. Omdat ze voor KICKS ook activiteiten verzorgen, stelden Wim en Lianne aan 2Samen voor om een eigen bijenvolk te beheren. Het sterkste en oudste bijenvolk van Wim en Lianne, “de Wimker”, is in augustus 2019 geadopteerd door 2Samen. Nu alleen nog een toepasselijke naam bedenken voor de bijenkoningin!

Voorjaarscheck
Op een van de eerste warme voorjaarsdagen checken de 2Samen-imkers in de bijenkast hoe het bijenvolk de winter is doorgekomen. Is er nog voldoende voedsel in de ramen? Leeft de koningin nog? Worden er eitjes gelegd door de Koningin en wordt er nectar en stuifmeel gehaald door de werksters? Goed nieuws: het 2Samen-volk is goed de winter doorgekomen! De bijen hebben nog genoeg voedsel in de bijenkast en de koningin legt nieuwe eitjes. Dat is te zien aan de honingraten in de kast, die hebben dan een speciale kleur en glans.

Vooruitblik
Helaas zijn in verband met de maatregelen rondom het Corona-virus alle activiteiten bij De Nijkamphoeve afgelast. Zo ook de KICKS activiteiten en de bijensafari voor geïnteresseerde medewerkers. Gelukkig hebben de bijen geen last van het virus, dus de verzorging van de bijen gaat onverminderd door. We hopen op een goede honingopbrengst die aan het einde van het bijenseizoen geoogst kan worden. We houden jullie op de hoogte!

Leuk bijenweetje
Hoeveel bloemen heb je nodig voor een pot honing?
Een haalbij vliegt in de zomer tot 33 keer per dag uit. Ze bezoekt per vlucht gemiddeld 100 bloemen. Per dag komt dat neer op 3.000 bloemen. Voor 500 gram honing zijn zes miljoen bloemen nodig. Een bij zou er in zijn eentje 2.000 dagen (5, 5 jaar) over doen om voldoende honing voor een pot te maken! Maar als je voor deze klus met 1.000 zussen samenwerkt, ben je al in twee dagen klaar. In een kast in de zomer zitten echter nog veel meer bijen. Alle vliegkilometers van deze bijen bij elkaar opgeteld, vliegen honigbijen samen één keer rond de wereld voor een pot honing.